Terapia de cuplu. Terapia de Cuplu Centrată pe Emoții

Poate fi relația de cuplu „reparată”?

Poate fi iubirea „reparată”?

În ceea ce mă privește pe mine și călătoria mea în viață am avut și am în continuare un obiectiv clar: vindecarea. Pentru mine este mai mult decât dezvoltare profesională continuă, este o căutare și o conectare permanentă la surse de cunoaștere, tehnici, teorii, metode etc., care ar putea înlesni drumul spre vindecarea emoțională și psihologică. Pentru fiecare client adaptez ce știu, ce am învățat, ce am aflat, ce am dobândit și ceea ce sunt, pentru a-i putea însoți pe calea videcării sau a dezvoltării emoționale.

Dar în psihoterapie mai este un „client” care are nevoie de vindecare și acela este „relația”, iar uneori nevoile persoanelor nu reprezintă și relația. Din acest punct de vedere, simțeam nevoia de ceva în plus, un element, o tehnică, care să ajute să „repare” relația, nu doar persoanele din cuplu.

Astfel, a apărut pentru mine EFT – Terapia de Cuplu Centrată pe Emoții, care s-a dovedit a fi ceva atât de familiar, de apropiat, de cunoscut încât m-a uimit. Cineva punea în cuvinte, într-un proces extrem de coerent și de structurat, credințele mele, filosofia mea profesională, ba mai mult, ceea ce îmi place mie foarte mult: validare ștințiifică prin studii clinice de lungă durată și meta-analize.

Ce îmi place la EFT?

Transcede „tehnica”, deși are o structură clară și bine definită, obligă terapeutul la artă, iar pentru mine psihoterapia este o artă.

Totuși îmi plac studiile, iar în ceea ce privește EFT o meta-analiză arată la EFT procente bune și încurajatoare, cuplurile care au participat la studii au avut:

  • rată 70-73% de recuperare a tulburărilor relaționale
  • îmbunătățirea semnificativă a relației 90%, în comparație cu terapiile comportamentaliste spre exemplu, dar păstrează rezultate bune și în comparație cu alte tipuri de terapii.
  • rezultatele se mențin stabile și după terminarea procesului terapeutic.

Dar ceea ce m-a „cucerit” este că respectă descrierea din manual „privește înăuntru și între”, iar „acest proces este o călătorie”. Acest aspect de însoțire în călătoria recuperării (a reparării, a vindecării) relației este ceea ce lipsea celorlalte terapii, dar este baza EFT.

Am început o călătorie nouă prin EFT alături de cuplurile care doresc să refacă sau să vindece relația.

Pentru programări: http://www.cristinaenescu.com/contact/

Psih. drd. Cristina Enescu