Furtuna și Portul Sigur

Uneori sunt furtuni puternice. Viața ca o furtună se dezlănțuie și nu mai ai nici un punct de reper. În această mare sau ocean, fiecare val care se ridică ți-e teamă că v-a fi ultimul, acestuia nu îi vei mai putea face față. În barca ta sau pe malul tău, acolo unde ești, furtuna este amenințătoare, de-o violență aproape nimicittoare. Și tu ești încă acolo. În mijloul furtunii înercând să supraviețuiești. Uneori, doar în locul în care ești, e soare, și aceea e o zi bună. Furtuna nu s-a terminat, dar cumva acolo e liniște. Și îți spui că te poți mulțumi și cu atât, un fals sentiment de bine și siguranță.

Sue Johnson, numește aceastăde nevoie de siguranță  într-o relație de iubire „safe heaven”, eu mi l-am tradus ca „port sigur”.

Uneori furtuna e în interior, alteori e în afară și cel mai dureros este când furtuna este dezlănțuită peste tot, iar partenerul se simte ca și cum ar fi un val sau valurile furtunii. În jurul tău pare a nu mai fi niciun port sigur, doar furtuna și tu.

Câtă durere, disperare, frică trebuie să fie când te gâsești singur, iar persoana care ar fi trebuit să fie acel port sigur nu este acolo.

În aceste situații cum ajută mai exact terapia de cuplu? Poate ajuta să repare, să se domolească furtuna și să redescoperi acel port sigur sau poate susține tranziția către alte orizonturi. În Terapia Centrată pe Emoții, terapeutul este „consilier” în acest proces.

Cu toții avem nevoie să ne simțim în siguranța de a aparține, de a iubi și de a fi iubiți și pentru acest sentiment uneori putem apela la cele mai variate mijloace, care reușesc doar să sporească sentimentul de nesiguranță.

Ieri, o clientă m-a întrebat: „pentru ce am avea nevoie de voi (terapeuții adică)”, în acest context pot răspunde: pentru a recunoaște un port sigur, pentru a putea fi într-un port sigur, măcar o ora, pentru a putea, naviga  mai departe pe ape tulburi până când vei vedea, vei găsi, vei recunoaște și vei putea rămâne într-un port sigur.

Despre furtuni și port sigur poate fi terapia de cuplu, dar și terapia individuală.