Despre politete

De multi ani exista o „moda” aceea de a ne plange de oamenii din jurul nostru, de nesimtirea celor din jur, de obraznicie, de proasta educatie, de mizerie etc. Dar toti acesti oameni de care ne plangem nu sunt „ altii” ,toti acei oameni de care ne plangem suntem noi.
Noi ne plangem de „nesimtirea din tara aceasta”, dar in tara aceasta locuiesc atat cei care se plang, dar si ceilalti.
De fiecare data cand merg la magazin sunt fascintata de cat de greu le este unor vanzatori sa spuna buna ziua, multumesc si la revedere, dar probabil ca si acel vanzator se plange de altcineva.
Aruncam vina pe Altii, Altii sunt cei care nu fac, care nu sunt politicosi.. iar daca ei nu sunt atunci noi de ce am fi? Dar asa gandesc si Altii…
Este usor sa aruncam responsabilitatea politetii pe cei din jur, fara a face nici cel mai mic efort de a indrepta aceasta situatie.
Locuim cu totii intrun spatiu comun, iar responsabilitatea pentru acest spatiu comun este al tuturor. Politetea este o datorie comuna, mediul este o responsabilitate comuna. Din punctul meu de vedere spatiul in care traim este o prelungire a propriei noastre locuinte, daca in locuinta noastra nu aruncam gunoaiele pe jos si pastram curatenia, vorbim politicos cu membrii familiei, aceasta atitudine trebuie sa se extinda asupra intregului mediu in care traim; cartier, oras, tara. Responsabilitatea este a fiecarei persoane in parte, este personala si directa.
Sunt convinsa ca fiecare are in jurul sau cel putin o persoana care nu mai suporta viata in Romania si care vrea sa plece din tara, unul din motive fiind si acesta: oamenii din jur, faptul ca sunt satui de „nesimtirea” celorlalti.
Intrebarea mea este care este aportul fiecaruia la spatiul nostru comun? Saluti de fiecare data cand intri intrun spatiu? Zambesti politicos persoanei de la ghiseu? Raspunzi amabil cand esti intrebat ceva?
Cred ca trebuie sa avem in vedere in fiecare moment ca atmosfera se creeaza de fiecare in parte, nu este ceva ce vine din afara, nu o face statul, nu o creeaza o institutie. Atmosfera este creata de oamenii care populeaza un anumit spatiu.
Iar pentru a realiza aceasta atmosfera este nevoie de implicarea fiecarei persoane in parte, sa renuntam la motto-ul „cu o floare nu se face primavara” ci sa incepem sa acceptam ca fiecare persoana conteaza, iar la un moment dat se va face si primavara.
De aceea cred cu tarie ca nu avem dreptul sa ne plangem de lipsa de bun simt si politete din jur daca nu facem absolut nimic ca le creeam, sa le intretinem si sa le propagam.