Cuvintele “magice” intr-o relatie

In urma cu doua saptamani a avut loc un work-shop de Constelatii de Familie sustinut chiar de Bert Hellinger. Un eveniment deosebit din toate punctele de vedere atat pentru psihoterapeuti cat si pentru cei aflati pe calea autocunoasterii.
Unul din multele subiecte abordate a fost cel al relatie de cuplu, in special, si care sunt cuvintele “magice” necesare intr-un cuplu. Aceste cuvinte, din punctul meu de vedere pot fi extinse la toate tipurile de relatii.
Primul cuvant care trebuie spus este DA! Da, ca deschidere la celalalt, ca deschidere la experinta, DA ca forma de acceptare si accord cu celalalt.
TE ROG, sunt cuvinte la fel de importante si pline de semnificatie intr-o relatie. Partenerul nu este obligat sa faca nimic pentru celalalt decat daca vrea si ii face placere, prin urmare de fiecare data cand dorim ceva de la partener sa ii spunem TE ROG. Aceste doua cuvinte arata respectul pentru individualitatea celuilalt, pentru libertatea sa si independent sa.
Acum ca spunem DA partenerului si TE ROG sa nu uitam sa ii spunem MULTUMESC.
Cand i-ati multumit ultima oara partenerului? “Multumesc ca esti partenerul/partenera mea” “Multumesc pentru aceasta cina” etc. Acest simplu Multumesc este plin de semnificatii: arata aprecierea, respect, recunostinta. Cui nu ii place sa fie apreciat?
Aceste cuvinte sunt pentru orice fel de relatie : relatie de cuplu, de prietenie, parinte-copil , parteneriat de afaceri, colegi de birou etc. Oricand avem nevoie sa fim deschisi, respectati si apreciati.
Pretutindeni se vorbeste despre importanta comunicarii in cuplu ( si a comunicarii in general) dar cum exact… mai putin. Aceste cateva cuvinte reprezinta esenta comunicarii: deschidere catre celalalt, respect si apreciere. Ce poate fi mai frumos de atat?