Cuplul, cum ne îmbunătățim relația de cuplu.

“A fost o datã ca niciodatã”, s-au căsătorit “și au trăit fericiți până la adânci bătrâneți”. Cam așa sună varianta scurtă a poveștilor sau a filmelor de dragoste. Majoritatea prezintã partea în care cuplul s-a cunoscut și s-a îndrăgostit, dar nu detaliază partea în care “au trăit fericiți până la adânci bãtrâneți” Cum au reușit acest lucru? Ce au fãcut ei, mai exact, pentru a beneficia de această fericire maritală? Prea puține filme sunt dedicate vieții de familie și de cuplu și a modului în care cuplurile și familiile depășesc situațiile dificile. Un studiu asupra succesului terapiei de cuplu și asupra metodelor alternative de a ajuta cuplul în impas a folosit filmele ca metodă terapeutică. Filmele alese trebuia să prezinte cupluri aflate în relații de lungă durată. Coordonatorii acestui studiu susțin că vizualizarea acestor filme în cuplu și comentarea lor în cuplu a fost mai eficientã decât consilierea de cuplu.
 1. Two for the road 1967
 2. Mr. Blandings builds his dream house 1948
 3. Husbands and wives 1992
 4. Gone with the wind 1939
 5. The way we were 1973
 6. As good as it gets 1997
 7. Adam’s rib 1949
 8. Love story 1970
Vizualizarea acestor filme este menită să întărească relația de cuplu, de familie, dar și să ajute cuplul să depășească dificultățile. Simpla vizualizare a acestor filme nu este suficientă, dar o conversație de aproximativ 45 de minute în cuplu a avut un succes deosebit. Discuția în cuplu ar trebui să urmărească câteva repere:
 • Cum oferă personajele din film suport și cum o facem noi?
 • Cum se ceartă personajele din film și cum o facem noi?
 • Cum mă port cu partenera/partenerul meu? Este acesta modul în care îmi doresc să mă comport cu partenera/partenerul?
Cel mai important aspect în vizualizarea filmelor este timpul petrecut împreună și discuția asupra propriei situații. Această metodă ajută cuplul să transforme o seară de văzut filme împreună într-o investiție în îmbunătățirea relației de cuplu. Oferindu-vă din când în când acest cadou de a vedea un film împreunã și de a-l discuta, de fapt vă oferiți un cadou mai mare, acela de a vă descoperi resurse și de a vă întări relația. În lista de mai sus sunt doar câteva titluri pentru a începe discuția, dar desigur poate fi mărită. Pe dvs ce film v-a ajutat în relația de cuplu? The way we wereMr. Blandings builds his dream houseLove storyHusbands and wivesGone with the windAs good as it getsAdam’s rib2 for the road Psih. Cristina Enescu