Crescut de calculator, educat de internet

“Am fost crescut de calculator și educat de internet” acestea au fost cuvintele unui client în prima ședințã de terapie, când vorbeam despre pãrinții sãi. Aceste cuvinte au rãmas cu mine de atunci pentru cã au sintetizat perfect drama unei generații. Pe internet, pe YouTube existã filmulețe despre orice, cum sã te bãrbierești sau cum sã îți aranjezi pãrul etc. Orice! Nu mai e nevoie de un pãrinte care sã îți ofere educația. Vezi un filmuleț și afli cum se face. Pe internet ai grupuri care te susțin atunci când ai nevoie, nu trebuie sã îi cunoști, le povestești viața și ei te vor sfãtui în locul pãrinților. Pe internet gãsești o aplicație pentru orice, nu e nevoie sã te mai ducã pãrintele la medic, ai gãsit deja diagnosticul pentru suferința ta. Gãsești de toate: ai și depresie și paranoia și borderline și schizofrenie și tot.

Calculatorul și internetul sunt mama și tata, iar banii sunt dragostea primitã. Astfel mãsura iubirii unui pãrinte pentru copil o reprezintã banii, cu cât suma de bani este mai mare cu atât este mai iubit.

Când vãd singurãtatea acestor adolescenți și tineri adulți crescuți și educați de calculator și internet, fac tot ce îmi stã în puteri sã ajut pãrinții sã conștientizeze cã acestea nu sunt o soluție. Într-o salã de așteptare sau la restaurant, în orice loc unde un copil s-ar putea plictisi, i se baga sub nas RAPID un telefon cu internet. Sã nu se plictiseascã sãracu’ sau “sã nu mã deranjeze” sau “sã putem vorbi și noi liniștiți” sau… sau… Nici nu mai conteazã motivul, pentru cã efectele acestui consum de internet își vor produce efectele indiferent de motivele pãrintelui. Efecte?! N-am sã citez din studii, am sã vã vorbesc despre tinerii pe care îi vãd eu în terapie, crescuți și educați de calculator și internet : – depresie – inadecvare emoționalã (am s-o numesc așa deoarece majoritatea nu știu ce sã facã cu emoțiile lor, cum sã le gestioneze etc.) – timiditate excesivã – nu știu sã gestioneze relațiile sociale – nu au rezistențã la frustrare – așteptãri și standarde nerealiste – nu fac fațã eșecului – imagine distorsionatã a realitãții sociale – mulți nu au prieteni și nu știu sã gestioneze prieteniile – prieteni virtuali – trãiesc în lume virtualã – probleme legate de identitatea sexualã – probleme legate de percepția corporalã și standard nerealist al felului în care trebuie sã arate – probleme de atașament – nu știu sã lege și sã menținã relații – izolare – își petrec tot timpul în casã la calculator – fobie socialã – cyber bullying Am vorbit cu o prietenã care lucreazã exclusiv cu copii și am întrebat-o ce a observat ea la copii care vin la ea, la cei care sunt lãsați sã petreacã foarte mult timp în fața televizorului (calculator, tabletã, telefon) Carmen Cãlin, Psiholog Clinician Copii : – sunt mai agitați – hiperactivitate – capacitatea de concentrare a atenției redusã, ușor distrași de stimuli – cei mici pânã în 6 ani au probleme cu atenția, se focuseazã greu, orice sunet îi distrage, – pânã în 3 ani au întârzieri majore în limbaj (întârzieri foarte mari în limbaj, uneori ajunge sã se confunde cu autismul) – întârziere în autonomie personalã – copilului i se dã totul fãrã sã facã efort (de exemplu: i se aduce mâncarea când se uita la TV) – nu au inițiative – nu știu sã se joace – nu știu sã interacționeze cu alți copii – nu știu ce sã facã cu jucãriile – întârziere în limbajul expresiv Când vorbesc cu pãrinții despre consumul de TV, calculator, internet, tabletã și telefon susțin cu tãrie ca acestea toate cumulate trebuie sã fie la copiii de peste 3 ani de maxim 2 ore pe zi. Deoarece, încã nu cunoaștem efectele pe termen lung ale unui consum mai mare, abia acum începem sã le vedem și sã le simțim. Telefonul, de exemplu, este un instrument, îl folosim sã comunicam cu persoane aflate la mare distanțã, apoi sã folosim instrumentele atașate, gen e-mail, browser etc. și abia la final are rol de instrument de distracție: Facebook, YouTube etc.

Copii au nevoie în primul rând de iubire, de relația cu pãrintele, de educația provenitã din experiența voastrã.

Calculatorul și internetul NU sunt mama și tata, iar banii NU înlocuiesc dragostea!