Copiii si tehnologiaCat timp pe zi lasam copii la TV, calculator, tableta, telefon?


In 27 mai s-a intrunit Asociatia Amricana de Pediatrie, bucurie initiala mare pentru ca au fost publicate foarte multe studii de specialitate. Cand am citit titlurile studiilor eram incantata pentru ca in sfarsit apareau cerercetari asupra impactului tehnologiei si al expunerii la media pe diverse gadgeturi asupra copiilor, dar ulterior am constatat ca aceste studii nu au adus mai multa lumina in domeniul vizat. Intr-adevar, s-a facut un inventar asupra ingrijorarilor parintilor in legatura cu expunerea la acest timp de distractie al copiilor, principala referindu-se la faptul ca  varsta de la care copii au inceput sa foloseasca tehnologia a scazut la 6 luni, desi unele aplicatii ar putea ajuta totusi copii. Dupa parcurgerea materialelor am constatat ca nu s-a publicat  niciun studiu care sa analizeze cu claritate in ce mod afecteaza copii expunerea la TV, calculator, tableta, telefon.
Televizor, calculator, tableta, smartphone, toate au ajuns sa fie prezente zilnice in viata noastra (adulti si copii), prin urmare parintii sunt ingrijorati de efectul acestora asupra copiilor lor. Recomandarea, de cativa ani, a specialistilor din diverse domenii este ca ca timpul petrecut de un copil peste 3 ani cu astfel de mijloace de distractie trebuie sa fie limitat la 2 ore pe zi, iar in cazul copiilor sub varsta 3 ani se descurajeaza complet utilizarea oricarui mijloc de distractie din aceasta categorie. Asociatia America a Pediatrilor, in urma ultimei intruniri, a ajuns la concluzia ca trebuie sa pastreze recomandarile din anii precedenti.
Care sunt motivele de ingrijorare ale  parintilor cand vine vorba de televizor, calculator, tableta, smartphone:
- copii sunt foarte atrasi de gadgeturi si jocuri, iar multi parinti isi descriu copii ca fiind dependenti;
- timpul petrecut la diverse aparate le afecteaza relatiile sociale, dar si capacitatea de a interactiona in societate;
- ca ii fac pe copii mai putin creativi si dispusi sa gandeasca singuri;
- dificultatea de a controla ce aplicatii folosesc copii si cum le folosesc;
Dezvoltarea tehnologiei este prea rapida iar cei specializati in cercetare nu pot sa tina pasul cu studiile, prin urmare informatiile sunt fragmentate si  inca nu avem o imagine clara sau completa asupra impactului acesteia asupra dezvoltarii viitoare, a noastra sau a copiilor nostri.
In contextul actual singura certitudine este faptul ca parintii sunt ingrijorati, pentru ca nu stiu cum le sunt afectati copii.
Raspunsul specialistilor ramane acelasi pentru moment: maximum 2 ore pe zi acces la TV, calculator, etc... pentru copii peste 3 ani si sa evitam expunerea copiilor sub 3 ani la aceste tipuri de distractie.
Dumneavoastra cat timp va lasati copilul in fata televizorului, calculatorului, tabletei sau a telefonului?
Pe dumneavoastra ce anume va ingrijoreaza? Ce efecte pozitive ati observat?