Vânătorul momentului perfect

În fiecare zi, cu tot avântul, ne aruncăm în vâltoarea vânătorii de perfecţiune. Căutam acel moment perfect, atât de perfect încât îl putem împărtăşi cu cei mai apropiaţi 500 de prieteni ai noştri.

Eram la plimbare în Cişmigiu cu cel mic, alergam pe dealul din spatele unei buturugi când s-a oprit brusc şi se uită. M-am uitat şi eu. Amândoi ne uităm la un grup de fete de liceu (cred) care erau sus în vârful dealului şi îşi făceau poze. Comunicarea lor era legată de calitatea selfie-urilor, de nemulţumiri şi pe care să o aleagă pentru a o posta pe facebook. În care arată că se distrează cel mai bine? Căutau imaginea perfectă care să redea perfect cât de bine s-au distrat în parc. O prăjitură bună nu este o prăjitură bună dacă nu este am amplasată într-un decor care să o pună în valoare. Uneori , în astfel de situaţii, încerc să readuc persoana în contact cu momentul şi o întreb: ce gust are? Ce textură? Ce arome simţi? Ne pierdem capacitatea de a ne bucura de un moment, de a savura o prăjitură, dacă nu există cadrul perfect pentru o fotografie?

Ne trăim momentul prezent “aici şi acum” doar prin lentilei camerei de la telefon şi a Like-urilor primite?

Mai multe universităţi de renume au realizat în ultimii ani studii asupra efectelor “social-media” în rândul utilizatorilor, iar concluzia lor este cam aceeaşi: depresie, stima de sine scăzută şi gelozie sau invidie. Media socială nu este cea care determină apariţia depresiei, dar o susţine sau o potenţează. În acest mediu al social-media ne expunem la reprezentări extreme de idealizate, aşa cum scriam la început despre “distracţia” fetelor în parc, care provoacă sentimente de invidie sau gelozie şi credinţa că, ceilalţi duc o viaţă mai fericită. Un studiu din Jurnalul de Psihologie Socială și Clinică efectuat de cercetători de la Universitatea din Houston a constatat că o creștere a utilizării Facebook are o corelație cu simptomele depresive și duce la un fenomen psihologic cunoscut sub numele de „comparație socială”. Ce este de făcut? În cazul în care dumneavoastră sau cineva drag este afectat de consumul de social-media putem limita timpul petrecut pe astfel de platforme în fiecare zi în favoarea altor activități, sau puteţi apela la un profesionist în domeniul sănătății mintale .